Mesost: Gudbrandsdalen.

 
Nu ska jag tipsa om ett riktigt gott pålägg, nämligen Gudbrandsdalens mesost! Perfekt till en mysig söndagsfrukost.
 
Smakar inte alls som det äckliga messmöret man fick på dagis, utan detta är en fast, kolafärgad ost som smälter i munnen.
Det är Norges populäraste ost och där äts den både på mackor och våfflor.
Det är populärt att ha macka med mesost och hallonsylt på, lite som en norsk variant på Peanutbutter & Jelly-sandwich. Även skivat äpple eller gurka funkar. Jag har testat alla och det är godast med hallonsylt, gärna på ett grovt bröd då det är ganska sött!
En annan favorit jag kommit fram till är rostat bröd med mycket smör och mesost som smälter lite och mjuknar, mums.



Fakta
Gudbrandsdalens mesost
Osttyp: Mesost av vassle, getmjölk, komjölk och grädde.
Färg: Kolaaktig, guldgul.
Smak: Söt, karamellaktig. Mitt beroende just nu, sååå gott!
Användning: Kan användas både som pålägg på bröd och i matlagning. Även på våfflor och i renskavsgrytor är den härlig! Godast på rostat bröd med smör eller skorpor med hallonsylt.
Betyg: 9/10
 
 
Ett litet extratips: Smörstekta kantareller som läggs mellan en toastad macka fylld med mycket mesost och rökt renstek +  ett lager smör = mums x1000

Opinions

Any comments?:

Namn:
Remember you?

Mail: (not published)

Blog:

Comment:

Trackback
RSS 2.0